Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

Welke sneeuwkettingen kiezen ?

In geval van zware sneeuwval, of in de afwezigheid van winterbanden, kan het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn in zones die aan een reglementering van winteruitrusting zijn onderworpen. Er zijn sneeuwkettingen voor alle budgetten en gebruiken, maar dewelke kiezen? Pneus Online helpt u om een beter overzicht te krijgen met deze mini-aankoopgids.

Sneeuwsokken

De sneeuwsokken zijn bestemd voor een punctueel gebruik of in geval van nood.
Hun grootste voordeel is dat ze de velgen niet beschadigen en de elektronische veiligheidssystemen (ABS, ESP...) niet verstoren. Daarenboven is de montage erg gemakkelijk en snel, aangezien ze zoals hoezen over de banden worden getrokken.

De maximumsnelheid met sneeuwsokken bedraagt 50km/u.

Uitgevonden in Noorwegen, creëert hun getextureerde en doordringbare oppervlak een effect van "droge wrijving" : het water aan de oppervlakte van het ijs wordt geabsorbeerd en afgevoerd, wat een direct contact van het textiel met het ijs toelaat. Deze wrijving, in combinatie met de elektrostatische textiellast, laat een goede grip toe, waarbij de weggrip en de stabiliteit verzekerd blijven.

Ze worden daarentegen in het algemeen voorbehouden bij zware sneeuwval of in geval van nood (bijvoorbeeld: om uit een niet sneeuwgeruimde weg te kunnen vertrekken). Ze moeten op droog wegdek worden verwijderd om beschadiging te vermijden.

Om de levensduur van de sneeuwsokken te behouden, is het aangeraden om ze na elk gebruik te wassen om zo het zout uit te wassen dat de stof aantast. Hun gebruik op niet besneeuwde wegen moet worden vermeden.

Sneeuwkettingen

De metalen sneeuwkettingen zijn absoluut onontbeerlijk voor intensief en regelmatig gebruik in de bergen.
Hun grootste voordeel, naast de weggrip, is dat ze in het bijzonder sterk zijn.

Toch kunnen ze niet aangepast zijn aan voertuigen met een beperkte ruimte tussen de band en de wieldoorgang (voertuigen waarop geen sneeuwkettingen gemonteerd kunnen worden).

De kettingen worden op de twee aandrijfwielen van het voertuig gemonteerd (tenzij voor aangedreven voertuigen en 4x4-voertuigen, waarbij het aangeraden is om de kettingen op de 4 wielen te monteren).

De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50km/u.

Er bestaan twee types metalen kettingen :

 • Sneeuwkettingen met manuele spanning

  Het gaat om "klassieke" sneeuwkettingen, die een zekere behendigheid vragen en wat oefening voor de montage. Ze hebben een tweede halte nodig om de kettingen bij te spannen.

  Het voordeel ligt in de prijs, aangezien het in het algemeen om de meest voordelige optie gaat.

  Het is aangeraden om de montage te oefenen, voordat u de kettingen gaat gebruiken.
 • Sneeuwkettingen met automatische spanning

  Deze metalen kettingen zijn erg praktisch en worden in minder dan een minuut gemonteerd zonder te moeten stoppen om de spanning aan te passen. Hun innoverend systeem past automatisch de spanning aan van zodra de wagen start.

  Ze zijn net zo doeltreffend als de sneeuwkettingen met manuele spanning, maar ze zijn daarentegen duurder.

"Alternatieve" kettingen

De metalen kettingen en de sneeuwsokken zijn de meest bekende opties, maar er bestaat ook een ander type kettingen, die eveneens bij Pneus Online zijn terug te vinden:

 • Textielen sneeuwkettingen

  Het gaat om een ketting die zich tussen de metalen ketting en de sneeuwsok positioneert, aangezien ze uit superstevige schakels in polyester en stalen ringen bestaat. Daarnaast zijn ze ook bij wet gehomologeerd.

  Aangezien ze snel gemonteerd kunnen worden - doordat ze zoals een hoes over het wiel getrokken kunnen worden - zijn ze doeltreffend op sneeuw en ijs. De toegelaten maximumsnelheid met dit soort kettingen is 40 km/u.

  Hun prijs ligt in dezelfde prijsklasse als sneeuwkettingen met automatische spanning, maar ze zijn spijtig genoeg nog niet in alle afmetingen beschikbaar.
 • Spider

  Dit is de ultieme sneeuwketting : gemakkelijk en snel te monteren, ze beschadigen de velgen niet en hebben een langere levensduur dan de andere modellen.

  Ze worden voorgesteld in de vorm van een "octopus" of een spin met klauwen aan de hand van klemmen en zorgen hierdoor voor een maximale weggrip, zowel in de sneeuw als op ijzel. De draaiende etapes kunnen aan meerdere bandmaten worden aangepast. Ze kunnen eveneens op voertuigen worden gemonteerd die een smalle wieldoorgang hebben.

  Ze zijn ideaal voor personen die regelmatig in extreme klimatologische omstandigheden rijden. Bij de aankoop moet je ook de adapter aan te schaffen en ze zijn duurder dan de andere sneeuwkettingen en sneeuwsokken.

Samenvatting

Voor elk gebruik en budget bestaan er sneeuwkettingen.
Indien u in een zone woont waar het niet vaak sneeuwt of voor gebruik in noodgevallen, kies dan voor de sneeuwsokken die weinig plaats innemen en gemakkelijk te monteren zijn.

Indien u vaak in de hoge bergen rondrijdt om op de pistes te raken of in geval van de afwezigheid van winterbanden, zijn de metalen kettingen onontbeerliijk ! De keuze ligt verder bij u om te kiezen tussen een sneeuwketting met manuele of automatische spanning.

Voor regelmatig gebruik in extreme klimatologische omstandigheden, zijn de Spiders de beste keuze.


Vindt alle beschikbare sneeuwkettingen in uw maten terug.

Zoeken
Sneeuwkettingen