Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

De verschillende typen Motorbanden

Sport motorband

Sport motorband De "Sport" of zelfs "Supersport" of "Hypersport" banden zijn banden van zacht rubber, bestemd voor sportief gebruik op de weg en incidenteel op circuit. Zij behalen een relatief hoge bedrijfstemperatuur, maar minder hoog dan racebanden, en zijn voorzien van weinig profiel.

Het is het type band dat over het algemeen standaard is gemonteerd op sportieve motoren. De grip die deze moderne en uitzonderlijke "Sport" banden verschaffen, vooral op droog wegdek, hun relatieve beperkte profiel en hun relatief hoge bedrijfstemperatuur zorgen ervoor dat ze redelijk moeilijk zijn te gebruiken in de regen.

Door gebruik van zacht rubber bij de fabricage is hun levensduur beperkt.

Sport / Straat Motorband

Sport / Straat Motorband Deze banden, die ook vaak "sport / touring" worden genoemd, zijn over het algemeen gemaakt van een tussensoort rubber dat goede grip verschaft, een lagere bedrijfstemperatuur en groter profieloppervlak heeft. Zij hebben een langere levensduur dan sportbanden

en zijn bijzonder geschikt voor een gevarieerd gebruik; van dagelijks vervoer in de stad, tot reizen en vrijetijdsritjes.

Straat Motorbanden

Straat Motorbanden De "straat" of "touring" banden zijn gemaakt van hard rubber en hebben een lage bedrijfstemperatuur die snel bereikt wordt. Zij bieden goede grip en zijn over het algemeen voorzien van uitgebreide profielen waardoor ze veel zekerheid bieden op nat wegdek. Met het gebruik van harde rubbers hebben deze banden een lange levensduur.

En omdat ze snel bedrijfsklaar zijn (lage bedrijfstemperatuur), zijn deze banden uitermate geschikt voor stadstrajecten. Deze banden zijn ook prima te gebruiken voor reizen of uitstapjes. Alleen bij een sportief gebruik zullen de grenzen van grip op de weg misschien snel bereikt worden.

Motorband met gemengde rubbersamenstelling

Motorband met gemengde rubbersamenstelling Banden met een gemengde rubbersamenstelling of "trail" banden worden gemonteerd op motoren die mogelijkerwijs het asfalt verlaten en kunnen rijden op zandwegen. Zoals hun naam al aangeeft, kan met deze banden zowel op asfalt als op zand gereden worden. De belangrijkste kenmerken zijn, vooral op de achterband, een zeer breed profiel dat de band in blokken verdeelt zodat ze meer aandrijfkracht bieden op losse grond.

Deze banden zijn over het algemeen vervaardigd uit harde rubbers en hebben een relatief lage bedrijfstemperatuur en zijn zeer duurzaam. Zij bieden goede grip, echter wel minder dan pure straatbanden in verband met de breedte van hun profiel dat het contactoppervlak met het wegdek beperkt.

Deze banden worden aangeraden voor een gemengd gebruik weg/binnenpaden. Op de weg zijn ze goed voor een breed scala aan gebruiksdoeleinden, maar de grens van de grip zal snel bereikt zijn i.v.m. het beperkte oppervlak dat contact heeft met het wegdek. Een motorrijder die hoofdzakelijk op de weg rijdt kan dus beter kiezen voor straatbanden in plaats van voor een band met gemengde rubbersamenstelling.

allroad Motorband

allroad Motorband "Allroad" of "cross" banden zijn banden die zijn voorzien van grote noppen die ervoor zorgen dat zij een zo goed mogelijke prestatie leveren op andere ondergronden dan de weg. Deze banden worden vooral gebruikt op zandbanen, oefenterreinen, binnenpaden... De noppen bieden een zo goed mogelijke grip op verschillende ondergronden. Deze banden leveren zeer goede prestaties en kunnen voor korte overbruggingsafstanden prima op de weg worden gebruikt.

Weet dat sommige crossbanden niet zijn toegestaan op de weg en dat in dat geval vervoer per aanhanger nodig is.

Competitie Motorband

Competitie Motorband Deze banden, ook vaak "baanband", "circuitband", of "raceband" genoemd, zijn gereserveerd voor gebruik op een circuit. Zij zijn samengesteld uit heel zachte rubbers en werken onder de hoge temperaturen die door de band worden bereikt bij gebruik op circuit, in antwoord op de hoge mechanische belasting waaraan zij worden onderworpen: hoge snelheden, snelle acceleraties, sterk remmen, sterke laterale krachten.

De verschillende modellen worden vaak aangeboden in verschillende variaties zachte rubbers: hard - medium - soft. Deze kwalificaties zijn relatief: een "harde" raceband is veelal samengesteld uit zachter rubber dan een "sport" band. Sommige modellen zijn zelfs composiet: zij zijn vervaardigd uit verschillende rubbers. Bijvoorbeeld: "hard" voor het centrale loopvlak en "medium" voor de zijkanten.

Deze banden zijn over het algemeen glad ("slick") om een maximaal contactoppervlak te bieden. Er bestaan "regen" comptetitiebanden die een heel dicht profiel hebben om zo veel mogelijk water zo snel mogelijk te evacueren.

De uiterst zachte rubbers hebben een beperkte levensduur.

Over het algemeen zijn ze niet goedgekeurd voor op de weg. Sommige modellen zijn dat wel en zijn gemarkeerd met de letters "DOT Race" (DOT: Department Of Transportation). Zij zijn ook voorzien van een minimaal profiel (gladde banden zijn op de weg verboden). Toch wordt afgeraden dit type band op de weg te gebruiken. Zij bieden immers geen betere grip dan "sport" banden en slijten veel sneller.

Zoeken
Motorbanden